موقعیت جغرافیایی شهرستان سیریک
شهرستان سیریک با مساحتی حدود 3250کیلومتر مربع در فاصله 175 کیلومتری مرکز استان هرمزگان قراردارد که از سمت شمال به شهرستان میناب از جنوب به شهرستان جاسک از شرق به ارتفاعات بشاکرد و شهرستان بشاکرد و سندرک و از غرب به دریای مکران ( عمان ) محدود می شود. و براساس آخرین سرشماری نفوس و مسکن جمعیت شهرستان 42500 نفر برآورد شده این شهرستان دارای دو بخش بمانی ( به مرکزیت بندر کوهستک ) و مرکزی ( به مرکزیت شهر سیریک ) و تعداد 74 روستا می باشد. ، آب و هوای آن در تابستان گرم و خشک و زمستان معتدل می باشد.
شهر بندر سیریک
شهر بندر سیریک در باختر شهرستان میناب در مسیر راه آسفالته میناب ـ جاسک و در کنار آب های دریای مکران (عمان ) می باشد.
بندر سیریک در کنار دریای مکران (عمان )با شن های سفید و نقره ای بکر و سواحل گسترده ماسه ای و آب های زلال آبی در پهنه کبود دریای مکران یکی از زیباترین مناطق طبیعی هرمزگان محسوب می شود و چون نگینی در میان بنادر استان هرمزگان می درخشد.
در کنار ساحل این شهر بندری آرامش زیبایی حکمفرماست و به واسطه فاصله نسبتاً مناسب ساحل تا بافت مسکونی سکوت شاعرانه و طبیعت زیبا و دلنشین انتظار شهروندان و گردشگران را می کشد.
آداب و رسوم
آداب و رسوم مردم سیریک برخاسته از تاریخی پر فراز و نشیب و سراسر بردباری و پایداری ، عزت و سربلندی است جلوه هایی از اصالت مردمان سیریک در مراسمات عروسی ، عزا دارای ، اعیاد فطر و قربان می توان مشاهده کرد. مردم سیریک از فضائل نیکوی میهمان نوازی ، تدین ، مهربانی و پاکی های شان در همجواری این همه زیبایی خدادادی به خصلتی غیر قابل تغییر بدل شده است. مردمی که انگار پاکی های شان را از دل دریا غنیمت گرفته اند . مردمی سرافراز که در گذر تاریخ سنت ها و پاکی ها ی شان را تا به امروز اگرچه به دشواری ولی سالم به همراه کشیده اند . مردم سیریک به زبان فارسی و گویش های محلی ( لهجه ای شیرین از زبان فارسی ) سخن می گویند ، مسلمان شیعه و سنی شافعی هستند.
صنایع دستی
تبلور زیبایی های هر ملتی در فرهنگ و به خصوص هنر رخ می نمایاند. هنر بازندگی مردم این منطقه آمیخته است و جزیی از وجود آنهاست. هنرهای دستی رایج در این منطقه شامل برقع دوزی ، زری بافی ، گلابتون دوزی و گرگور بافی ، سوند بافی ، چادر شب بافی و سبد بافی از صنایع دستی منطقه می باشد.
باغات دشت مهمانی
وجود سدها ، رودخانه های فصلی ، دشت ها و جلگه های آبرفتی ، خاک حاصلخیز باعث شده کشاورزی در مناطق مهمانی سرزه ، پابیر ، گرائیگ و کنارجو رونق قابل ملاحظه ای داشته و به همین علت مکان مناسبی جهت تنوع و گردشگری بشمار می آید.
تالاب آذینی جنگل های حرا و چندل
تالاب آذینی در جنوب دهستان بیابان و جنوب غربی شهر بندر سیریک قراردارد باتوجه به پهنه تالابی وسیع منطقه در این دهستان مراکز جمعیتی روستایی عموماً در شعاع 5 تا 7 کیلومتری این تالاب قرار دارند. که برخی از آنها عبارتند از : روستای گناری ، روستای بازگرد ، روستای داپتی ، گارندهو ،گز پیر ، مهرگی و گونمردی .
تالاب بین المللی آذینی در فهرست رامسر قرار گرفته است . تالاب آذینی شگفت انگیزترین تالاب گرمسیری کشور است.
مجموعه ای از جنگل های مانگرو با دو گونه حرا Mavin Avcennia و چندل Rhizophoramucronuta که رویشگاه چندل تنها در این تالاب در کل منطقه ساحلی جنوب ایران وجود دارد. این رویشگاه جنگلی منحصر به فرد با وسعتی بیش از 500 هکتار بهعلت موقعیت جغرافیایی خاص زیستگاه ارزشمندی است برای نگهداری و حفاظت ویژه و به لحاظ تنوع اکولوژی و ژنیتیکی بسیار بالا ، این تالاب همچنین یکی از نواحی مهم زمستان گذرانی پرندگان همچون پلیکان خاکستری ، حواصیل خاکستری ، اگرت بزرگ و اگرت ساحلی ، گیلانشاه و … جلوه های شگفت انگیز و کم نظیر تالاب آذینی دل هر بیننده ای را مسهور خود ساخته و به وجد می آورد.
شهر بندرگروگ با جمعیتی حدود پنج هزار نفر در شمال شهر بندر سیریک با فاصله ای به حدود 8 کیلومتر واقع گردیده است.
جاذبه های های گردشگری شهر بندر گروگ :
1ـ اثر باستانی حریره ( آرامگاه قدیمی به جامانده از دوره ایلخانان که در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.)
2ـ ساحل زیبا و تپه های شنی مشرف به ساحل که دارای جاذبه های فراوان می باشند.
3ـ تنها کارگاه پارچه بافی سنتی ( دستی ) به جامانده از صنایع دستی قدیم این شهر بندری .
قلعه شاداب ( کلاگت)
این قلعه در 45 کیلومتری مرکز شهرستان و بر فراز صخره های بلند در روستای کنارجو از توابع بخش بمانی قرار دارد و شامل یکپارچه کوه مرتفع خدا آفرینی است که به سه طبقه تقسیم می شود از آن قلعه سفال های رنگارنگی مربوط به قرون متأخر اسلامی بدست آمده و به نظر می رسد از قرن نهم تا یازدهم هجری مورد استفاده بوده است.
قدمگاه شامحمد ولی در پالور
که در فاصله 40 کیلومتری مرکز شهرستان و در ابتدای روستای پالور از توابع دهستان شهید مردان قرار دارد یکی از اماکن مذهبی که مورد توجه و اهمیت مردم بوده و در جوار درختان کهنسالی به نام لور قرار دارد که از قدمت بالایی برخوردار بوده که تعداد زیادی گردش پذیر را در طول سال بویژه در ایام نوروژ در خود جای می دهد.
نقاط دیدنی و سیاحتی بندر سیریک :
1ـ ساحل ماسه ای بندر سیریک واقع در غرب این شهر بندری که به واسطه جاذبه های طبیعی آن به ویژه منظره دل انگیز غروب خورشید یکی از زیباترین سواحل ایران می باشد.
2ـ مجموعه گردشگری پارک ساحلی
3ـ بوستان دولت
4ـ بوستان جنگلی
5ـ اسکله چند منظوره بندر سیریک
بازار میشی :
بازار میشی که هم اکنون به شدت مورد توجه هم وطنان می باشد در فاصله 5 کیلومتری از ورودی بندر سیریک و در مجاورت محور اصلی میناب ـ سیریک ـ جاسک واقع گردیده است. فراوانی و تنوع محصولات عموماً خارجی موجود در این بازار به همراه قیمت نسبتاً مناسب از مزایای خرید در این بازار در مقایسه با سایر رقبا قلمداد می گردد.
ساحل زیبای بندر کوهستک
بندرکوهستک در شمال شهرستان سیریک واقع شده است این بندر قدیمی سواحل شنی زیبایی دارد و یکی از مناطق گردشگر پذیر منطقه است . ایجاد پناهگاه صیادی ، وجود شناورهای صیادی و تجاری از مزیت های این منطقه است.